Elektromobīļu un ārēji lādējamu hibridauto iegāde ar valsts atbalstu

Ministru kabinetā ir apstiprināta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātā atbalsta programma elektroauto iegādei fiziskām personām, kas paredz par jaunu elektroauto iegādi piešķirt 4500 eiro, bet lietotu – 2250 eiro, lai veicināt siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu. Noteikumi paredz, ka projekta iesniedzējs – projekta īstenotājs būs komersants(t.i. SIA’’Ardala’’), bet atbalsta saņēmējs – fiziska persona, kura varēs iegādāties ne vairāk kā vienu automobili mājsaimniecības locekļu mobilitātes nodrošināšanai

Atbalstam var pretendēt fiziskas personas – Latvijas Republikas pastāvīgie iedzīvotāji, un pieteikties var līdz 2023. gada 31. decembrim vai kamēr beidzas finansējums. Tiesa, pretendenti ar atbalstu iegādāto elektromobili nedrīkst izmantot saimnieciskajā darbībā.

Jauns un lietots elektroauto

Ministru kabineta noteikumu izpratnē jauns elektroauto ir rūpnieciski ražots M1 un N1 kategorijas elektromobilis, kurā vienīgais dzinējspēks ir tajā uzglabātā elektroenerģija. Siltumnīcas efekta gāzu (SEG) emisija ir nulle. Nobraukums starp pilnas uzlādes reizēm ir vismaz 150 kilometru (norādīts atbilstības sertifikātā atbilstoši normatīvajam aktam par riteņu transportlīdzekļu un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanu). Maksimālais braukšanas ātrums ir vismaz 90 km/h, pārdošanas cena bāzes komplektācijā nepārsniedz 60 000 eiro (bez PVN), lietots mazāk par sešiem mēnešiem un nobraucis mazāk par 6000 kilometriem.

Savukārt lietots elektroauto ir spēkrats ar tādiem pašiem parametriem, vien tas nav reģistrēts Latvijā ilgāk par sešiem mēnešiem un pārdošanas cena nav zemāka par 5500 eiro (bez PVN).

Atbalsts paredzēts arī jauna ārēji lādējama hibrīdauto iegādei. Šīm automašīnām kopējās SEG emisijas ir līdz 50 g CO2/km atbilstoši WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) kombinētajam ciklam un nobraukums tikai ar transportlīdzeklī glabāto elektroenerģiju starp pilnas uzlādes reizēm ir vismaz 50 kilometru. Šajā gadījumā maksimālais atbalsts ir 2250 eiro.

Pieejamie transportlīdzekļi iegādei konkursa ietvaros:

  • Dacia Spring (jauns elektroauto)
  • KIA e-Niro 39.2 kWh (jauns elektroauto)
  • KIA e-Niro 64 kWh (jauns elektroauto)
  • KIA EV6 (jauns elektroauto)
  • Renault ZOE (jauns elektroauto)
  • KIA Sorento PHEV (jauns ārēji lādējams hibrīdauto)
  • KIA Xceed PHEV (jauns ārēji lādējams hibrīdauto)
  • Renault Captur plug-in Hybrid (jauns ārēji lādējams hibrīdauto)
  • Renault Megane Grandtour plug-in Hybrid (jauns ārēji lādējams hibrīdauto)
  • Renault Megane plug-in Hybrid (jauns ārēji lādējams hibrīdauto)

Vairāk par pieejamiem modeļiem atbalsta programmas ietvaros iespējams uzzināt Satiksmes ielā 8, Liepājā vai sazinoties ar mūsu tirdzniecības pārstāvjiem:

 

Uz augšu